Hvad Er ESP På En Bil? Kend Dit Sikkerhedsprogram

D. 03.08.2020
Image: Jumpstory

ESP, ABS og hvad der ikke alt er af forkortelser. Det kan være en labyrint at finde ud af de mange forkortelser, når det gælder bilernes udstyr.

Det er dog ikke lige meget, hvilke forkortelser der står på oversigten over din bils udstyr. Se her hvad ESP på en bil er, samt hvorfor det er vigtigt, om din bil har ESP eller ej.

ESP på en bil - Det elektroniske sikkerhedsprogram

ESP står for Electronic Stability Program og er et elektronisk stabiliseringsprogram til bilens bremsere. Her går sikkerhedsprogrammet ind og hjælper bremserne, så du undgår, at bilen skrider ud eller endda vælter, når du klodser bremserne i forbindelse med en hård opbremsning. 

Bremser du hårdt, kan der være fare for, at din bil skrider ud. Her går ESP ind via følerne, der registrerer centrifugalkraften via signalerne fra ABS, så den hjælper med at rette bilen op.

Selvom ESP blev introduceret for lidt over 20 år siden, så er det endnu ikke alle biler, der har ESP indbygget som en standard. 

Idet ESP i Danmark anses som sikkerhedsudstyr, så giver inkluderingen af ESP i din bil et fradrag, når din registreringsafgift skal beregnes.

ESP er dog efterhånden blevet en fast del af udstyrspakken i alle nye biler. Du finder derfor meget få nye biler, der ikke har ESP indbygget. Du kan også vælge at fjerne eller slå ESP fra i din bil. De fleste har nemlig en indbygget knap et sted i instrumentbrættet, hvofra føreren kan vælge, om ESP-funktionen skal være slået til eller fra.

Vælger du at slå ESP fra i din bil, skal du være opmærksom på, at det kan være mere svært at rette bilen op i forbindelse med skarpe sving, hårde opbremsninger eller andre voldsomme manøvre, der kan få bilen til at skride ud. 

Tak for støtten

Vi takker til sidst Illums Bolighus for deres støtte til dette indlæg. Find smukke Kähler vaser, Royal Copenhagen tallerkener og meget andet i Illums Bolighus' enorme udvalg af designvarer. 

Relaterede indlæg
Der er ingen faste beløb for, hvad et bilsyn skal og må koste i Danmark, selvom det skal u…
Din vej til at få din bil skrottet går via en miljøgodkendt autoophugger. Her afleverer du…
Når man taler om elbiler i Danmark, er fokus næsten udelukkende på miljøet, hvor der altid…
Hvis du igennem dine mange år som barn, eller i forbindelse med at du tager dit kørekort, …
Det kan hurtigt blive en dyr omgang for dig, hvis du tuner din bil til et punkt, hvor det …
Det kan blive en dyr omgang, hvis du bliver stoppet i en bil, der ikke er blevet synet i t…
Hvor lang må en bil egentlig være? Svaret står beskrevet i lovgivningen, men det er de fær…